Sposób przygotowania:
Domowe bułeczki
Masło rozpuścic w garnuszku na małym ogniu, wlac do niego mleko i całośc podgrzac do około 40 stopni. Drożdże rozkruszyc w osobnym garnuszku i dodac do nich trochę ciepłego mleka, mieszczac tak długo aż drożdże całkiem się rozpuszczą. Dodac pozostałe ciepłe mleko, sól, cukier oraz 2,5 szklanki mąki. Ciasto wyrobic ręcznie lub mikserem aż będzie gładkie. opuszuc lekko mąka i pozostawic na około 0,5 godziny do wyrośnięcia. Powinno podwoic swoją objętośc. Wyłożyc ciasto na stolnicę opruszoną mąką i wyrobic z pozostałą mąką. Z gotowego ciasta formowac bułeczki o dowolnym kształcie. Układac na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowując spory odstęp. Bułeczki pozostawic do wyrośnięcia na około 15-20 minut, wyrośnięte posmarowac roztrzepanym jajkiem i piec 8-10 minut w piekarniku ustawionym na termoobieg i temperaturę 190 stopni. Byłeczki po posmarowaniu jajkiem można posypac makiem lub sezamem jak ktoś lubi.