Sposób przygotowania:
Bułeczki z waniliowym twarożkiem i żurawiną
Do pojemnika od maszyny do chleba lub misy robota wsypać mąkę, sól i ¾ cukru. Resztę cukru wymieszać z drożdżami i ciepłym mlekiem. Dodać do mąki, wbić jajko, wlać rozpuszczone masło oraz 1 łyżkę ekstraktu waniliowego. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ponownie zagnieść na oprószonej mąką stolnicy i rozwałkować na prostokąt. Twarożek wymieszać z 2 łyżkami cukru i 1 łyżką ekstraktu waniliowego. Posmarować ciasto. Posypać żurawiną. Zwinąć jak roladę. Przekroić ostrym nożem lub przy pomocy nitki, na 8-10 kawałków. Ułożyć na macie do pieczenia. Jajko roztrzepać z mlekiem, posmarować bułeczki pędzelkiem. Wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć i nagrzać do 190 stopni. Piec około 20-25 minut w zależności od wielkości bułeczek. Bułeczki wyjąć i ułożyć na blasze aby lekko przestygły. Najlepsze lekko ciepłe, ze szklanką zimnego mleka ;)