Sposób przygotowania:
Domowe bułki
Drożdże rozrobić z cukrem i wodą.
Dodać mąkę, sól, cukier i olej i wyrobić na gładkie ciasto.
Przykryć ściereczką o odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie chwilę wyrobić i formować kulki.
Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odczekać 15 minut aby bułki podrosły.
Piec w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut.
Dodać mąkę, sól, cukier i olej i wyrobić na gładkie ciasto.
Przykryć ściereczką o odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie chwilę wyrobić i formować kulki.
Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odczekać 15 minut aby bułki podrosły.
Piec w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut.
bernika
zewa
Berniko drożdże rozcieram cukrem, dodaję wodę i mieszam, robię to wszystko łyżką drewnianą. Potem dodaję mąkę, sól i oliwę i mieszam łyżką drewnianą chwilę aby składniki się trochę połączyły i dopiero wyrabiam ręką, nie za długo, bo ciasto szybko zaczyna odstawać od ręki. Odstawiam na około 30 minut, a na blaszce uformowane bułki zostawiam na 10-15 minut.
Przepis jest prosty i nie skomplikowany na zwykłe bułki pszenne, więc na pewno Ci wyjdą,
zewa
Zapomniałam dodać, że drożdże daję świeże.
luna
góralka
bernika
zewa
To daj znać, czy się udało.
Sarenka
zewa
Ja najlepiej je lubię z masełkiem, które się roztapia na ciepłej bułeczce.
dusia30
donia
eli_555
Henia
zewa
Cieszę się Heniu, że Ci smakowały.
Madziarena
zewa
Bardzo się cieszę, a bułeczki rzeczywiście są smaczne.