zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2422]

Domowe bułki

  • 16
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Nie ma to jak domowe, chrupiące bułeczki.....

Domowe bułki

Składniki:

Domowe bułki

 

  • 1 kg mąki
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g drożdży
  • 8 łyżek oliwy
  • 600 ml letniej wody

Sposób przygotowania:

Domowe bułki
Drożdże rozrobić z cukrem i wodą.
Dodać mąkę, sól, cukier i olej i wyrobić na gładkie ciasto.
Przykryć ściereczką o odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie chwilę wyrobić i formować kulki.
Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odczekać 15 minut aby bułki podrosły.
Piec w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut.

Tagi:

bułki