nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Domowe drożdżówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i pachnące drożdżówki z domowym dżemem, kruszonką i lukrem. Dżem możemy zastąpić białym serem lub świeżymi owocami.

Domowe drożdżówki

Składniki:

Domowe drożdżówki

 

 

  • + gęsty domowy dżem
  • + cukier puder i gorąca woda
  • + mąka, masło, cukier na kruszonkę
  • + 1 jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Domowe drożdżówki

Przygotowanie ciasta

Ciasto drożdżowe przygotowuję w maszynie do pieczenia chleba. Umieszczam w niej wówczas najpierw składniki mokre, potem suche, a na końcu pokruszone drożdże i nastawiam na program do wyrabiania ciasta.

Tradycyjnie przygotowujemy rozczyn z ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki. Resztę składników umieszczamy w misce, dodajemy wyrośnięty rozczyn i całość dobrze wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 h.

Jeśli ciasto zbyt się klei dodajemy niewielką ilość mąki.

Formujemy drożdżówki

Ciasto rozwałkowuję na grubość ok 1,5 cm. Wykrawam kółka szklanką i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Na każdym kółku spodem kieliszka wykonuję wgłębienie na środku i w to miejsce nakładam łyżeczką porcje dżemu. Odstawiam drożdżówki ponownie na 20 minut w ciepłe miejsce.

Kruszonka

Kiedy bułki podrastają wykonuję kruszonkę, z maki, cukru i zimnego masła w proporcji 2:1:1. Zagniatam wszystko do momentu, aż powstania grudki.

Przed pieczeniem

Smaruję bułki roztrzepanym jajkiem i posypuję kruszonką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piekę, aż zaczną się rumienić w zależności od wielkości ok. 15 minut.

Po upieczeniu

Gdy drożdżówki ostygną, ozdabiam je lukrem przygotowanym z cukru pudru i małych ilości gorącej wody.