Sposób przygotowania:
Domowe drożdżówkiPrzygotowanie ciasta
Ciasto drożdżowe przygotowuję w maszynie do pieczenia chleba. Umieszczam w niej wówczas najpierw składniki mokre, potem suche, a na końcu pokruszone drożdże i nastawiam na program do wyrabiania ciasta.
Tradycyjnie przygotowujemy rozczyn z ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki. Resztę składników umieszczamy w misce, dodajemy wyrośnięty rozczyn i całość dobrze wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 h.
Jeśli ciasto zbyt się klei dodajemy niewielką ilość mąki.
Formujemy drożdżówki
Ciasto rozwałkowuję na grubość ok 1,5 cm. Wykrawam kółka szklanką i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Na każdym kółku spodem kieliszka wykonuję wgłębienie na środku i w to miejsce nakładam łyżeczką porcje dżemu. Odstawiam drożdżówki ponownie na 20 minut w ciepłe miejsce.
Kruszonka
Kiedy bułki podrastają wykonuję kruszonkę, z maki, cukru i zimnego masła w proporcji 2:1:1. Zagniatam wszystko do momentu, aż powstania grudki.
Przed pieczeniem
Smaruję bułki roztrzepanym jajkiem i posypuję kruszonką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piekę, aż zaczną się rumienić w zależności od wielkości ok. 15 minut.
Po upieczeniu
Gdy drożdżówki ostygną, ozdabiam je lukrem przygotowanym z cukru pudru i małych ilości gorącej wody.