Sposób przygotowania:
Domowe gołąbki Smakosza
Gotujemy ryż.. Po odcedzeniu przerzucamy zawartość do dużej miski. Dodajemy kolejno mięso wieprzowe ( ja dałam 1,5 opakowania), przyprawiamy pieprzem, solą, kucharkiem lub vegetą do smaku według uznania gospodyni. Całość bardzo dokładnie mieszamy..Liście kapusty myjemy i zostawiamy do odsączenia.( ja miałam wcześniej zamrożone) następnie kładziemy jeden liść na dłoń i nakładamy gotowy farsz. Gołąbki zawijamy i wkładamy do brytfanki lub garnka jeden na drugim.Dusimy do miękkosci. Do gołąbków polecam sos pomidorowy.
Babciagramolka
Drugie to podpowiadam - spróbuj kiedyś dodać do farszu uduszoną na złoto drobno pokrojoną cebulkę .
Nic nie piszesz o sosie ( po za tym , ze pomidorowy ) . Robisz na wywarze z duszenia gołąbków ( ja odlewam troche wywaru gdy gołąbki są już dobre - mieszam z koncentratem i zalewam ponownie gołąbki - jeszcze chwilę duszę ) - ciekawa jestem jak Ty robisz sos ?
cris
darmiona
evita0007
Ja też nie zalewam.Bo po co ? Nie rozumiem.One jak sa dobrze doprawione i kapucha była parzona w lekko osolonej wodzie to moim zdaniem nie potrzeba zalewać bulionem ;)
Babciagramolka
No ale czymś trzeba zalać bo na sucho się dusic nie da . Pytanie było chyba o to czy zalewa bulionem ( może być z kostki ) czy wodą ?
darmiona
evita0007
Aj to o to chodzi Pardon ;) ja jak już nałożę gołąbki na spód wyłożony kapuchą to zalewam troszkę wodą hihi ;) :D
darmiona
Justine27
Też tak robię. A do gołąbków dodaję przysmażoną cebulkę.
Ile kg ma opakowanie mięsa które używasz? 1kg? 1,5?
smakosz 1988
1,5 kg :-)
smakosz 1988
bulionem