Sposób przygotowania:
Pieczone brzoskwinie z kremem malinowym i jagodamiETAP 1:
Brzoskwinie dojrzałe, ale twarde przekroić na pół i wyjąć pestki. Ułożyć w naczyniu do zapiekania rozkrojoną częścią do góry.
Posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem brązowym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 20 min. Odstawić do wystudzenia, zlewając sok.
ETAP 2:
Maliny przełożyć do garnuszka, wlać sok z cytryny i podgrzewać na małym ogniu, aż całkiem się rozpadną. Przełożyć na sito i przetrzeć.
ETAP 3:
Żelatynę zalać zimną wodą, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Wlać do musu malinowego.
Żółtka utrzeć z cukrem w misce, którą umieść na garnku ze spokojnie gotującą się wodą.
Żółtka ucierać, aż będą puszyste i bardzo ciepłe. Najlepiej sprawdzając palcem, nie może parzyć.
ETAP 4:
Do przestudzonej masy żółtkowej wlać mus malinowy, a następnie połączyć z mascarpone. Kiedy krem zgęstnieje, przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć rozetki na upieczonych i wystudzonych brzoskwiniach.
W krem powciskać świeże jagody i posypać czekoladowymi płatkami do dekoracji. Smacznego :)
Czekoladka 2