Magda2601

Magda2601

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Domowe jagodzianki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jagody myjemy, osączamy i mieszamy z 4 łyżkami cukru . Drożdże rozrabiamy z letnim mlekiem i łyżką cukru.

Domowe jagodzianki

Składniki:

Domowe jagodzianki

 

Sposób przygotowania:

Domowe jagodzianki
Jagody myjemy, osączamy i mieszamy z 4 łyżkami cukru . Drożdże rozrabiamy z letnim mlekiem i łyżką cukru.Gdy wyrosną , wlewamy do przesianej mąki. Dodajemy jajko masło i szczyptę soli oraz łyżkę cukru. Wyrabiamy i odstawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość. Z ciasta wykrawamy szklanką krążki lekko spłaszczamy na środku wkładamy jagody. Brzegi ciasta zlepiamy i nadajemy kształt bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30-40 min w 180 stopniach C

Tagi:

jajko jajka