Puszyste jagodzianki :)

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Oj pyszne były,pyszne,najbardziej posmakowały mojemu dziadkowi,który zrobił postęp,bo zjadł moje jagodzianki!

Puszyste jagodzianki :)

Składniki:

Puszyste jagodzianki :)

 

  • (wychodzi 12 sztuk)

 

  • Ciasto:

 

 

  • 2,5 szklanki + 4 łyżki mąki ( u mnie pół na pół z pełnoziarnistą)

 

  • 3/4 szklanki + 1 łyżka cukru (pomieszałam trzcinowy z demerarą i białym kryształem:)

 

 

 

 

 

  • 500 g jagód (u mnie jeszcze parę poziomek)

 

  • Kruszonka:

 

  • 100 g mąki (pełnoziarnistej),

 

  • 50 g cukru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Puszyste jagodzianki :)
1. Mleko zagotować, dodać 4 łyżki mąki, dobrze wymieszać, odstawić do ostygnięcia (klajster powinien mieć temperaturę 25-30oC. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, odstawić do wyrośnięcia. 3 jajka, mleko z mąką, łyżeczką soli wymieszać (najlepiej w blenderze), dodać drożdże, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

2. Po tym czasie dodać cukier, mąkę, ciasto wyrobić mikserem (około 5 minut). Pod koniec dodać roztopione i wystudzone masło, wymieszać wszystko razem, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. W międzyczasie przebrać jagody ,posypać odrobinką mąki ziemniaczanej i łyżką cukru. Wyrośnięte ciasto podzielić na około 12 części( wyjdą dosyć duże jagodzianki,takie jak sklepowe). Nadziewać i formować dowolne kształty, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy bułeczkami należy zachować odstępy, aby podczas pieczenia nie zlepiły się ze sobą. Pozostawić do napuszenia na 15-20 minut.

3. Przygotować kruszonkę - mąkę wymieszać z cukrem, dodać zimne masło- pokruszyć w rękach. Posypać nią bułeczki.

4. Wstawić do nagrzanego do 160oC (u mnie ok. 200 stopni- ok. 20 minut) piekarnika.

Smacznego!