Sposób przygotowania:
Domowe kluski śląskie
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i przekładamy do dużego garnka. Dodajemy sól i zalewamy wrzątkiem, gotujemy do miękkości. Gorące ziemniaki ubijamy tłuczkiem, przeciskamy przez praskę lub blendujemy na gładką masę - odstawiamy do ostygnięcia. Ciepłe ziemniaki przekładamy do miski, wygładzamy powierzchnię, dzielimy na 4 części i 1 część wyciągamy, a w puste miejsce wsypujemy mąkę. Masę dokładnie mieszamy i przekładamy na stolnicę, chwilę ugniatamy i dzielimy na 4 części. 1 część zagniatamy i formujemy rulonik, a następnie równo dzielimy na około 10 - 12 klusek. Z każdej części rolujemy w dłoniach kulkę i kciukiem robimy dziurkę. Kluski wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy około 60 - 90 sekund od momentu wypłynięcia. Podajemy z ulubionym sosem i surówką Smacznego :)
zbysiowa
Jesteśmy tym co jemy
Tak zazwyczaj jadamy w pierwszy dzień, a na następny podsmażone na złoto i chrupiące :)
zbysiowa
Mniam, mniam :)