Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Domowe kluski śląskie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis na tradycyjne domowe kluski śląskie, najczęściej podawane z kapustą, świetnie smakują z sosami

Domowe kluski śląskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe kluski śląskie

 

  • około 40 sztuk

 

Sposób przygotowania:

Domowe kluski śląskie
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i przekładamy do dużego garnka. Dodajemy sól i zalewamy wrzątkiem, gotujemy do miękkości. Gorące ziemniaki ubijamy tłuczkiem, przeciskamy przez praskę lub blendujemy na gładką masę - odstawiamy do ostygnięcia. Ciepłe ziemniaki przekładamy do miski, wygładzamy powierzchnię, dzielimy na 4 części i 1 część wyciągamy, a w puste miejsce wsypujemy mąkę. Masę dokładnie mieszamy i przekładamy na stolnicę, chwilę ugniatamy i dzielimy na 4 części. 1 część zagniatamy i formujemy rulonik, a następnie równo dzielimy na około 10 - 12 klusek. Z każdej części rolujemy w dłoniach kulkę i kciukiem robimy dziurkę. Kluski wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy około 60 - 90 sekund od momentu wypłynięcia. Podajemy z ulubionym sosem i surówką Smacznego :)
Domowe kluski śląskie
Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w kostkę
Domowe kluski śląskie
Ciepłe ziemniaki przekładamy do miski i wyjmujemy 1 część
Domowe kluski śląskie
Ciasto ugniatamy i formujemy kluskę i robimy dziurkę
Domowe kluski śląskie
Kluchy podajemy z ulubionym sosem i surówką