kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Książka Kucharska: Przepis na lody - 12 propozycji na domowe lody

Domowe lody jabłkowe z cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na straganach pojawiają się już tegoroczne jabłka, więc jest to najlepszy czas na zrobienie lodów jabłkowych.

Domowe lody jabłkowe z cynamonem

Składniki:

Domowe lody jabłkowe z cynamonem

 

  • składniki:

 

  • 1 kg jabłek o zwartym miąższu (papierówki itp)
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 400 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 3 żółtka
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Domowe lody jabłkowe z cynamonem

ETAP 1:

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na małe cząstki i włóż do rondla o grubym dnie. Do jabłek dodaj 50 g cukru, cynamon i 2-3 łyżki wody. Duś na małym ogniu dopóki jabłka się nie rozpadną (ok 20 minut). Jabłka wystudź, a następnie zmiksuj blenderem na mus.

Przygotuj kąpiel wodną, żółtka włóż do metalowej miski, dodaj do nich 25 g cukru. Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, ustaw na nim miskę z żółtkami i ubijaj je, dopóki nie potroją swojej objętości. Ubite żółtka mają być gęste i puszyste. Wystudź żółtka.

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z resztą cukru (25 g). Do ubitej śmietany dodaj ubite żółtka, delikatnie zmiksuj, a następnie dodaj mus jabłkowy. Na końcu wlej sok z cytryny i jeszcze raz wymieszaj całość.

Delikatnie wymieszaj masę, przełóż do pojemnika o pojemności 1500 ml i wstaw do zamrażarki. Lody powinny się mrozić przynajmniej 4-5 godzin.

Po pierwszej i drugiej godzinie przemieszaj lody aby zamroziły się równomiernie.