Sposób przygotowania:
Domowe lody jabłkowe z cynamonemETAP 1:
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na małe cząstki i włóż do rondla o grubym dnie. Do jabłek dodaj 50 g cukru, cynamon i 2-3 łyżki wody. Duś na małym ogniu dopóki jabłka się nie rozpadną (ok 20 minut). Jabłka wystudź, a następnie zmiksuj blenderem na mus.
Przygotuj kąpiel wodną, żółtka włóż do metalowej miski, dodaj do nich 25 g cukru. Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, ustaw na nim miskę z żółtkami i ubijaj je, dopóki nie potroją swojej objętości. Ubite żółtka mają być gęste i puszyste. Wystudź żółtka.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z resztą cukru (25 g). Do ubitej śmietany dodaj ubite żółtka, delikatnie zmiksuj, a następnie dodaj mus jabłkowy. Na końcu wlej sok z cytryny i jeszcze raz wymieszaj całość.
Delikatnie wymieszaj masę, przełóż do pojemnika o pojemności 1500 ml i wstaw do zamrażarki. Lody powinny się mrozić przynajmniej 4-5 godzin.
Po pierwszej i drugiej godzinie przemieszaj lody aby zamroziły się równomiernie.