światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Domowe muffinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Domowe muffinki - pełne słodkich niespodzianek.

Domowe muffinki

Składniki:

Domowe muffinki

 

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • tabliczka czekolady (pokruszona jak najdrobniej)
  • 1,5 szklanki posiekanych suszonych owoców (śliwki, morele, daktyle itp.)
  • 0,5 szklanki rodzynek

Sposób przygotowania:

Domowe muffinki
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wszystkie suche składniki muffinek mieszamy w misce (maka, cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, pokruszoną czekoladę, posiekane suszone owoce i rodzynki). W drugiej misce mieszamy roztopione masło, jajka, mleko. Łączymy ze sobą zawartość obu misek energicznie mieszając. Ciasto przekładamy do formy na muffinki lub do papilotek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut.