WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1168]

Domowe pączki z marmoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowe pączki drożdżowe z marmoladą, klasyczne, tradycyjne posypane cukrem pudrem. Łatwe do zrobienia.

Domowe pączki z marmoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowe pączki z marmoladą

 

  • 50g świeżych drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 50g masła
  • Marmolada
  • Cukier puder do posypania
  • Olej lub smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Domowe pączki z marmoladą

ETAP 1:

Z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki i 0,5 szklanki mleka zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Resztę mąki wsypać do miski. Dodać pozostały cukier kryształ i cukier waniliowy. Wbić jajko i żółtka. Dodać roztopione masło i resztę mleka. Dodać wyrośnięty zaczyn i spirytus. Zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Z ciasta odrywać porcje, nakładać marmoladę i zlepić tworząc okrągły pączek. Pączki zostawić do wyrośnięcia.

Następnie smażyć na smalcu lub oleju.

Przestudzić i obtoczyć w cukrze pudrze.

Domowe pączki z marmoladą
Porcja pączków obtoczona cukrem pudrem po upieczeniu