zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Dyniowe pączki z marmoladą i lukrem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pączki domowe jak wiemy są smaczne choć kaloryczne. Ale czy dawaliście do ciasta dynię ? Pączki są smaczne i typowo jesienne.

Dyniowe pączki z marmoladą i lukrem

Składniki:

Dyniowe pączki z marmoladą i lukrem

 

  • 1,25 kg mąki pszennej typ 500
  • 300 g startej na bardzo drobnych oczkach dyni
  • 1 szk mleka
  • 100 g świeżych drożdży
  • 250 g margaryny do pieczenia
  • 1/2 szk cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szczypta soli
  • 2 jajka
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki octu
  • marmolada
  • lukier ( cukier puder + sok z cytryny )
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Dyniowe pączki z marmoladą i lukrem
W rondelku roztopić margarynę. Cukier, drożdże i 2 łyżki mąki wymieszać w drugim naczyniu z podgrzanym lekko mlekiem. Tak przygotowany zaczyn zostawić do wyrośnięcia. Żółtka i jajka ubić z cukrem waniliowym a potem dodać ocet i jeszcze ubijać chwilę.

Do miski wsypać mąkę oraz dodać startą dynię a także sól i wszystko wymieszać. Potem wlać zaczyn i ubite jajka, wymieszać i na koniec wlać tłuszcz i wyrobić ciasto. Zostawić je do wyrośnięcia a gdy wyrośnie dzielić ciasto na porcje, każdy kawałek rozpłaszczyć i nakładać porcje marmolady.

Zlepiać, formując pączki i układać łączeniem do dołu na podsypanym mąką blacie, zostawić do wyrośnięcia. Gdy ładnie wyrosną smażyć na rozgrzanym oleju a gdy się usmażą wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Pączki po przestygnięciu przygotować lukier i polać nim pączki.