Domowe paluszki rybne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ilość zużytej bułki tartej może się trochę wahać w zależności od tego jaka rybę kupimy i czy będzie ona rozmrożona czy nie. Świeża ryba zawiera zdecydowanie mniej wody niż ta mrożona, więc bułki dodamy mniej.

Domowe paluszki rybne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe paluszki rybne

 

 

  • Do panierowania:

 

 

 

Sposób przygotowania:

Domowe paluszki rybne
Rybę kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do blendera, dodajemy jajko, tartą bułkę i przyprawy. Wszystko dokładnie blendujemy ma gładką masę. Odstawiamy na 30-40 minut do lodówki, żeby masa nieco stężała. Przygotowujemy 3 talerze: z mąka, z rozkłóconym jajkiem i z bułką tartą. Ręce moczymy z zimnej wodzie lub delikatnie smarujemy olejem, żeby masa się nam do nich nie kleiła w czasie formowania. Z masy rybnej formujemy paluszki i obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce. Na patelni rozgrzewamy olej i gdy będzie gorący, smażymy paluszki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyjmujemy je na ręcznik kuchenny i delikatnie obsączamy z tłuszczu. Od razu podajemy.
Domowe paluszki rybne
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy.
Domowe paluszki rybne
Następnie z masy rybnej formujemy paluszki.
Domowe paluszki rybne
Paluszki obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce.
Domowe paluszki rybne
Paluszki smazymy na gorącym tłuszczu na złoty kolor.