Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Domowe paluszki z dorsza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wszelkie gotowe kostki rybne , paluszki rybne ( szczególnie te z mielonej ryby) odstraszają mnie. Kupuję ryby i przygotowuję sama.

Domowe paluszki z dorsza Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe paluszki z dorsza

 

 

Sposób przygotowania:

Domowe paluszki z dorsza
Z filetu ściągnąć skórę. Pokroić dorsza w 2 cm paski ( 6 sztuk). Posolić i posypać mielonym pieprzem z obu stron. Panierować w mące, jajku, bułce tartej i tak dwa razy. Rozgrzać w małym garnuszku olej . Na wrzący wrzucać paluszki i smażyć na głębokim tłuszczu na rumiano. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym. Posolić paluszki jeszcze raz przed podaniem. Podawać z frytkami lub ziemniakami i surówką.
Domowe paluszki z dorsza
Filet z dorsza umyć i osuszyć - ściągnąć skórę
Domowe paluszki z dorsza
Filet pokroić w paski -posolić i posypać pieprzem
Domowe paluszki z dorsza
Paluszki panierować w mące - jajku i bułce tartej a potem smażyć w głębokim oleju
Domowe paluszki z dorsza
Usmażone na rumiano paluszki wyjąć łyżka cedzakową i odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych