Sposób przygotowania:
Domowe paszteciki
Ciasto:
Drożdże wymieszać z mlekiem i cukrem odstawić do wyrośnięcia ( poczekać aż się zrobi piana na wierzchu), następnie wlać zaczyn do mąki, dodać rozpuszczoną lekko ostudzoną margarynę, 2 jajka i sól. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić na 30-40 min do wyrośnięcia. Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość ok0,5-1cm.
Ciasto pokroić na pasy i na środek każdego nałożyć farsz. Paski zawinąć w rulon (od dłuższego boku), lekko spłaszczyć(jeśli się nie lepi można posmarować rozmąconym jajkiem). Pokroić na 3-4 cm paszteciki. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do ok180 stopni przez ok 20 min aż się wierzch zarumieni.
Farsz:
Cebulkę kroimy drobno i dusimy z mięsem mielonym ( ja użyłam wołowo - wieprzowego ale można zmielić np resztki z obiadu np z kurczaka) kapustę lekko gotujemy i odcedzamy jeśli jest zbyt dużo wody odciskamy (mięso również można odcedzić jeśli jest zbyt dużo wody). Mięso mieszamy z kapustą i przyprawiamy.
Jeśli zależy nam na czasie można zamiast farszu użyć parówek.
Smacznego:)
Drożdże wymieszać z mlekiem i cukrem odstawić do wyrośnięcia ( poczekać aż się zrobi piana na wierzchu), następnie wlać zaczyn do mąki, dodać rozpuszczoną lekko ostudzoną margarynę, 2 jajka i sól. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić na 30-40 min do wyrośnięcia. Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość ok0,5-1cm.
Ciasto pokroić na pasy i na środek każdego nałożyć farsz. Paski zawinąć w rulon (od dłuższego boku), lekko spłaszczyć(jeśli się nie lepi można posmarować rozmąconym jajkiem). Pokroić na 3-4 cm paszteciki. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do ok180 stopni przez ok 20 min aż się wierzch zarumieni.
Farsz:
Cebulkę kroimy drobno i dusimy z mięsem mielonym ( ja użyłam wołowo - wieprzowego ale można zmielić np resztki z obiadu np z kurczaka) kapustę lekko gotujemy i odcedzamy jeśli jest zbyt dużo wody odciskamy (mięso również można odcedzić jeśli jest zbyt dużo wody). Mięso mieszamy z kapustą i przyprawiamy.
Jeśli zależy nam na czasie można zamiast farszu użyć parówek.
Smacznego:)