gosja1989

gosja1989

Kucharz
[Przepisów: 11]

Domowe paszteciki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Paszteciki są świetnym dodatkiem do barszczu czerwonego

Domowe paszteciki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowe paszteciki

 

  • Na ciasto
  • 40g drożdży
  • 1/2 kg mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 kostka margaryny
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Na farsz:
  • mięso mielone ok 1/2 kg
  • kapusta kiszona ok 30 dag
  • cebula 2 szt
  • przyprawy sól, pieprz, papryka, co kto lubi

 

Sposób przygotowania:

Domowe paszteciki
Ciasto:
Drożdże wymieszać z mlekiem i cukrem odstawić do wyrośnięcia ( poczekać aż się zrobi piana na wierzchu), następnie wlać zaczyn do mąki, dodać rozpuszczoną lekko ostudzoną margarynę, 2 jajka i sól. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić na 30-40 min do wyrośnięcia. Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość ok0,5-1cm.
Ciasto pokroić na pasy i na środek każdego nałożyć farsz. Paski zawinąć w rulon (od dłuższego boku), lekko spłaszczyć(jeśli się nie lepi można posmarować rozmąconym jajkiem). Pokroić na 3-4 cm paszteciki. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do ok180 stopni przez ok 20 min aż się wierzch zarumieni.

Farsz:
Cebulkę kroimy drobno i dusimy z mięsem mielonym ( ja użyłam wołowo - wieprzowego ale można zmielić np resztki z obiadu np z kurczaka) kapustę lekko gotujemy i odcedzamy jeśli jest zbyt dużo wody odciskamy (mięso również można odcedzić jeśli jest zbyt dużo wody). Mięso mieszamy z kapustą i przyprawiamy.

Jeśli zależy nam na czasie można zamiast farszu użyć parówek.

Smacznego:)
Domowe paszteciki
Zagniecione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia pod sciereczką
Domowe paszteciki
Gdy ciasto wyroscie i je rozwałkujemy to kroimy je na pasy, nakłądamy farsz,zwijamy w rulon i kroimy na paszteciki
Domowe paszteciki
Pokrojone paszteciki ukłądamy na blasze najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia