rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Domowe pity do kebaba

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Mąż jest wielbicielem kebaba. Postanowiłam że zrobię je dla niego na obiad. Swoje pity i dodatki sprawiają że kebab jest zdrowszy, ale równie pyszny jak ten z budki.

Domowe pity do kebaba Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowe pity do kebaba

 

  • Na 8 sztuk:

 

  • 30g drożdży świeżych
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 0.5szklanki wody przegotowanej letniej
  • 0.5 szklanki letniego mleka
  • 2 jajka
  • sezam
  • Dodatki do kebaba: sos czosnkowy, sałata, kurczak, pomidor, ogórek

Sposób przygotowania:

Domowe pity do kebaba
Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy oliwę, sól, jajko + białko, mleko i rozczyn. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 40 min. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na okrągłe placki o grubości ok 3mm. Każdy smarujemy z jednej strony roztrzepanym żółtkiem z 4 łyżkami mleka i posypujemy sezamem. Wkładamy od razu do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy na rumiany kolor (ok. 15-20 minut) Gotowy krążek dzielimy na 4 części , a każdą wzdłuż tworząc kieszonki pod dodatki. 
Domowe pity do kebaba
Ciasto drożdżowe dzielimy na dwie części, wałkujemy cienko
Domowe pity do kebaba
Każdy placek smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem
Domowe pity do kebaba
Tak przygotowane pity wykorzystujemy do domowego kebaba