Sposób przygotowania:
Domowe ptysie bez niczego
Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli . Wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką aż zrobi się taka ,, klucha ,,- ciasto będzie gładkie i zbije sie w kulę. Zdjąć z gazu i ostudzić .Wbijać po 1 jajku . Ucierać szybko łyżką żeby się dobrze połączyło .
Na blachę położyć papier do pieczenia .Ciasto włożyć do rękawa do kremów i wyciskać na blaszkę ptysie . Nastawić piekarnik na 220 * C i piec 20 minut.
Wyjąć i lekko przestudzone przekrawać - najlepiej przecina sie nożyczkami.
Z tej porcji wychodzi ok.15 ptysi.
Na blachę położyć papier do pieczenia .Ciasto włożyć do rękawa do kremów i wyciskać na blaszkę ptysie . Nastawić piekarnik na 220 * C i piec 20 minut.
Wyjąć i lekko przestudzone przekrawać - najlepiej przecina sie nożyczkami.
Z tej porcji wychodzi ok.15 ptysi.
kasiunia.1981
rozaczerwona30
Nie dawałam przepisu na krem bo można dac różny . Ja piekę ptysie i podaje je na deser z bitą śmietaną albo budyniem ( o różnym smaku ) .Ale też robię z pastami na pikantnie .To jest przepis na same ptysie - to nie muszą być ciastka na słodko.