rozaczerwona30

rozaczerwona30

Szef Kuchni
[Przepisów: 100]

Domowe ptysie bez niczego

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przekładam kremem budyniowym , bita śmietaną albo kremem z masła z cukrem i owocami.

Domowe ptysie bez niczego

Składniki:

Domowe ptysie bez niczego

 

 

Sposób przygotowania:

Domowe ptysie bez niczego
Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli . Wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką aż zrobi się taka ,, klucha ,,- ciasto będzie gładkie i zbije sie w kulę. Zdjąć z gazu i ostudzić .Wbijać po 1 jajku . Ucierać szybko łyżką żeby się dobrze połączyło .
Na blachę położyć papier do pieczenia .Ciasto włożyć do rękawa do kremów i wyciskać na blaszkę ptysie . Nastawić piekarnik na 220 * C i piec 20 minut.
Wyjąć i lekko przestudzone przekrawać - najlepiej przecina sie nożyczkami.
Z tej porcji wychodzi ok.15 ptysi.