Sposób przygotowania:
Domowe pyzy prawdziwe
Ziemniaki podzielić na dwie części. 1 kg obrać i ugotować, odcedzić przepuścić przez maszynkę. 1 kg obrać, opłuka ci zetrzeć na tarce ( małe oczka), odcisnąć z ziemniaków surowych sok. Ziemniaki ze sobą wymieszać, dodać jajo, mąkę ziemniaczaną i wyrobić masę.
Grzybki ugotować i drobniutko posiekać. Cebulkę obrać i pokroić w kosteczkę podsmażyć wraz z grzybkami. Dodać do cebuli i grzybków mięso i przyprawy do smaku usmażyć.
Na rękę nałożyć porcję ciasta ziemniaczanego, na to łychę farszu, zlepić i kształtować pyzę okrągłą lub podłużną.
Gotować przez jakieś 15 minut od momentu wypłynięcia pyzów.
Grzybki ugotować i drobniutko posiekać. Cebulkę obrać i pokroić w kosteczkę podsmażyć wraz z grzybkami. Dodać do cebuli i grzybków mięso i przyprawy do smaku usmażyć.
Na rękę nałożyć porcję ciasta ziemniaczanego, na to łychę farszu, zlepić i kształtować pyzę okrągłą lub podłużną.
Gotować przez jakieś 15 minut od momentu wypłynięcia pyzów.