Sposób przygotowania:
Pyzy z mięsem i wątróbką
Gotujemy ziemniak , najlepiej rano aby ostygły. Po 3 godzinach obieram ziemniaki i miele przez maszynkę na najmniejszych oczkach. Do miski wkładam ścierkę lniana i przekładam ziemniaki surowe. Wyciskam porządnie aby tylko zostało samo "suche" Mielę ugotowane ostudzone ziemniaki i dodaje do surowych. Wbijam jajo dodaje sól pieprz i odrobinę mąki ( 1-2 szklanki , dodawać stopniowo) Robię małe kuleczki i zostawiam. Farsz: Smażę wątróbkę z odrobiną soli ostudzoną miele . Karkówkę smażę osobno z dodatkiem soli i mielę. Mięsko i wątróbkę mieszam razem dodaje pieprz biały mielony i sól jeśli brakuje jej w smaku . Nakładam farsz w ziemniaczki i formuje kuleczkę . Gotuję w lekko osolonej wodzie. Cebule kroje w drobniutką kostkę i smażę . Boczek kroje cienką kostkę i smażę , następnie dodaje usmażoną cebulę i polewam pyzy .