lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pyzy z mięsem i wątróbką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wyzwanie podjęłam i zrobiłam domowe pyzy , muszę przyznać , że te sklepowe to jakieś dziwne. Chyba coś do nich dodają bo po ugotowaniu są białe , a moje były szarawe ale za to jakie smaczne .

Pyzy z mięsem i wątróbką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyzy z mięsem i wątróbką

 

 

 

 

 

 

  • Farsz :

 

  • 300 gram karkówki ( zmielić )

 

  • 400 gram wątróbki drobiowej ( usmażyć z dodatkiem soli )

 

 

  • Dodatkowo:

 

 

  • 3 cebule białe

 

Sposób przygotowania:

Pyzy z mięsem i wątróbką
Gotujemy ziemniak , najlepiej rano aby ostygły. Po 3 godzinach obieram ziemniaki i miele przez maszynkę na najmniejszych oczkach. Do miski wkładam ścierkę lniana i przekładam ziemniaki surowe. Wyciskam porządnie aby tylko zostało samo "suche" Mielę ugotowane ostudzone ziemniaki i dodaje do surowych. Wbijam jajo dodaje sól pieprz i odrobinę mąki ( 1-2 szklanki , dodawać stopniowo) Robię małe kuleczki i zostawiam. Farsz: Smażę wątróbkę z odrobiną soli ostudzoną miele . Karkówkę smażę osobno z dodatkiem soli i mielę. Mięsko i wątróbkę mieszam razem dodaje pieprz biały mielony i sól jeśli brakuje jej w smaku . Nakładam farsz w ziemniaczki i formuje kuleczkę . Gotuję w lekko osolonej wodzie. Cebule kroje w drobniutką kostkę i smażę . Boczek kroje cienką kostkę i smażę , następnie dodaje usmażoną cebulę i polewam pyzy .
Pyzy z mięsem i wątróbką
Do miski wkładam ścierkę lniana i przekładam ziemniaki surowe. Wyciskam porządnie aby tylko zostało samo
Pyzy z mięsem i wątróbką
Mielę ugotowane ostudzone ziemniaki i dodaje do surowych. Wbijam jajo dodaje sól pieprz i odrobinę mąki ( 1-2 szklanki , dodawać stopniowo)
Pyzy z mięsem i wątróbką
Smażę wątróbkę z odrobiną soli ostudzoną miele . Karkówkę smażę osobno z dodatkiem soli i mielę. Mięsko i wątróbkę mieszam razem dodaje pieprz biały mielony i sól jeśli brakuje jej w smaku .
Pyzy z mięsem i wątróbką
Nakładam farsz w ziemniaczki i formuje kuleczkę . Gotuję w lekko osolonej wodzie.

Tagi:

jajka jajko