bede.gryzc

bede.gryzc

Szef Kuchni
[Przepisów: 22]

Domowe Sajgonki z ryżem i surówką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne, szybkie, orientalne. Ulubione :)

Domowe Sajgonki z ryżem i surówką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe Sajgonki z ryżem i surówką

 

  • ok 500g mięsa mielonego (wołowe lub wołowo-wieprzowe)
  • pół sporawej kapusty pekińskiej (część zużyjemy do farszu, a część do surówki)
  • makaron ryżowy
  • duża marchewka
  • duża cebula
  • sos sojowo-grzybowy np. Tao Tao
  • przyprawa chińska 5 smaków
  • grzyby mun (opcjonalnie)
  • papier ryżowy w dużych arkuszach

Sposób przygotowania:

Domowe Sajgonki z ryżem i surówką
1. W misce z gorącą wodą namoczyć makaron ryżowy (ok 1/4 opakowania 200g) - zwykle robię to na oko. 2. Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni. 3. Połowę dużej kapusty Pekińskiej posiekać - jedną połowę użyjemy do farszu, a połowę odłożyć do innej miski - na surówkę. Do kapusty ucieramy marchewkę (na większych oczkach), dodajemy SUROWE mięso mielone, podsmażoną cebulę i napęczniały makaron. Wszystko doprawiamy do smaku przyprawą "5 smaków" oraz sosem sojowo-grzybowym i odrobiną pieprzu 4. Gotowy farsz zawijamy w namoczony papier ryżowy tak jak gołąbki. 5. Smażymy na sporej ilości DOBRZE ROZGRZANEGO oleju (tak żeby sięgał przynajmniej do połowy sajgonki) Podajemy z ryżem(lub frytkami), sosem słodko-ostrym chilli lub tajskim oraz surówką z kapusty pekińskiej. *** Ja surówkę robię używając pekińskiej, startej marchewki i utartego jabłka, doprawiam odrobiną majonezu i jogurtu naturalnego.
Domowe Sajgonki z ryżem i surówką
produkty, których użyłam do przygotowania sajgonek
Domowe Sajgonki z ryżem i surówką
Przygotowywanie farszu do sajgonek krok po kroku
Domowe Sajgonki z ryżem i surówką
Zawijanie gotowego farszu w papier ryżowy
Domowe Sajgonki z ryżem i surówką
Gotowe sajgonki jeszcze przed usmażeniem