Sposób przygotowania:
Kotlety jaglano selerowe
Kaszę jaglaną u mnie u woreczku gotujemy w osolonej wodzie studzimy. Seler obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę obieramy kroimy w kostkę . Na patelni rozgrzewamy olej dajemy cebulę i seler dusimy chwilę studzimy. Ziarna słonecznika można lekko zmielić w blenderze albo zostawić całe ziarenka.
Zimną kaszę przekładamy do miski mieszamy widelcem. Do kaszy dodajemy seler z cebulą słonecznik. Koperek siekamy dodajemy do kaszy. Wbijamy do kaszy jajko dodajemy przyprawy sól, pieprz ziołowy, kurkumę, kaszę mannę i bułkę tartą wyrabiamy masę.
Jeżeli masa jest wolna to można dodać trochę kaszy manny.
Z masy najlepiej mokrymi dłońmi formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kotlety z dwóch stron. Takie kotlety można podać na ciepło do obiadu ale są też pyszne na zimno.
POLECAM!
Zimną kaszę przekładamy do miski mieszamy widelcem. Do kaszy dodajemy seler z cebulą słonecznik. Koperek siekamy dodajemy do kaszy. Wbijamy do kaszy jajko dodajemy przyprawy sól, pieprz ziołowy, kurkumę, kaszę mannę i bułkę tartą wyrabiamy masę.
Jeżeli masa jest wolna to można dodać trochę kaszy manny.
Z masy najlepiej mokrymi dłońmi formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kotlety z dwóch stron. Takie kotlety można podać na ciepło do obiadu ale są też pyszne na zimno.
POLECAM!
gusia1000