mela25

mela25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Domowy boczek z wędzarnika

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny domowy boczek wędzony na olchowym drzewie .

Domowy boczek z wędzarnika Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowy boczek z wędzarnika

 

Sposób przygotowania:

Domowy boczek z wędzarnika
Boczek myjemy osuszamy kroimy na paseczki , nacieramy solą peklową i odkładamy na 2-3 dni w zimne miejsce . Po tym czasie zalewamy boczek przegotowaną wodą z przyprawami liściem i zielem woda ma mieć temp 75 C. I zostawiamy na 2 dni w chłodnym miejscu . Dzień przed wędzeniem wyciągamy i wieszamy boczek aby ociekł . Następne wędzimy około dymem na drzewie olchowym około 6 godzin w temp . 50 C . Taki boczek jest mięciutki aromatyczny i można go kroić od razu lepszego niż domowego nie znajdziemy .
Domowy boczek z wędzarnika
A tu w całości jeszcze cieplutki i pachnący
Domowy boczek z wędzarnika
Podczas peklowania w wiadereczku ........
Domowy boczek z wędzarnika
A tutaj zaraz po ściągnięciu z wędzarnika