Sposób przygotowania:
Domowy chleb
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, odstawić na kilka minut. Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej zarodki pszenne i sól, dokładnie wymieszać. Do sypkich składników wlać rozczyn drożdżowy, miód i oliwę. Wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać ok. 15 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy (średnica ok. 22 cm), odłożyć na kilka minut do ponownego podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch ciasta posmarować ciepłą wodą. Chleb piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec dalej przez kolejne 30-35 minut.