Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Książka Kucharska: Pieczemy domowe pieczywo!

Domowy chleb

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Domowy, pszenny chlebek z zarodkami pszennymi, miodem i oliwą.

Domowy chleb Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy chleb

 

  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 szklanki pszennej mąki typ 500
  • 1,5 szklanki zarodków pszennych
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Domowy chleb
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, odstawić na kilka minut. Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej zarodki pszenne i sól, dokładnie wymieszać. Do sypkich składników wlać rozczyn drożdżowy, miód i oliwę. Wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać ok. 15 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy (średnica ok. 22 cm), odłożyć na kilka minut do ponownego podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch ciasta posmarować ciepłą wodą. Chleb piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec dalej przez kolejne 30-35 minut.
Domowy chleb
Świeże drożdże roapuszczone w ciepłej wodzie z cukrem.
Domowy chleb
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.
Domowy chleb
Rozczyn drożdżowy dodany razem z miodem i oliwą do sypkich składników.
Domowy chleb
Wyrośnięte ciasto przełożone do średniej tortownicy.

Tagi:

chleb pieczywo