Sposób przygotowania:
Domowy chleb na zakwasie
Do jednej miski wlać wodę, dodać drożdże, cukier i zakwas i wymieszać. Do drugiej miski wsypać wszystkie mąki, sól oraz zioła i paprykę. Do sypkich składników wlać zaczyn wodny i wyrobić ciasto. Następnie dodać olej i wrobić go w ciasto. Wyrobione oprószyć mąką, zakryć miskę ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40-50 minut. Dwie podłużne foremki keksowe wysmarować olejem. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, podzielić na dwie części i przełożyć do foremek. Zakryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Gdy wyrośnie wstawić foremki z ciastem do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40-50 minut. Po upływie 30 minut temperaturę zmniejszyć o 10 stopni. Upieczone chleby wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Podawać z dowolnymi dodatkami. Chleb przed upieczeniem można posypać ulubionymi ziarnami ( u mnie domownicy nie lubią więc upiekłam chleb bez dodatków ).
edytaha
zewa
Edytko częstuj się, wyszły dwa super bochenki to dla każdego starczy :)
zbysiowa
zewa
dzięki kochana, jestem z siebie dumna bo sama w końcu wyhodowałam zakwas :)
A chlebuś smaczny, częstuj się jeśli masz ochotę :)
zbysiowa
Dziękuję, skorzystam, z samym masełkiem, mniam:))
zewa
smacznego :)
monikaT83
zewa
Moniko wypróbuj przepis na zakwas Edytki. Na pewno Ci wyjdzie :) A z chlebkiem się spóźniłaś kochana, żarłoczki wszystko zjadły.