SUPERPRZEPIS

Domowy chleb na zakwasie

  • 8
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Domowy chleb na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Dzięki przepisowi Edytaha mam swój zakwas, a przepis na chleb zaczerpnęłam z opakowania mąki i lekko go zmodyfikowałam

Składniki:

Domowy chleb na zakwasie

 

 

Sposób przygotowania:

Domowy chleb na zakwasie
Do jednej miski wlać wodę, dodać drożdże, cukier i zakwas i wymieszać. Do drugiej miski wsypać wszystkie mąki, sól oraz zioła i paprykę. Do sypkich składników wlać zaczyn wodny i wyrobić ciasto. Następnie dodać olej i wrobić go w ciasto. Wyrobione oprószyć mąką, zakryć miskę ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40-50 minut. Dwie podłużne foremki keksowe wysmarować olejem. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, podzielić na dwie części i przełożyć do foremek. Zakryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Gdy wyrośnie wstawić foremki z ciastem do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40-50 minut. Po upływie 30 minut temperaturę zmniejszyć o 10 stopni. Upieczone chleby wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Podawać z dowolnymi dodatkami. Chleb przed upieczeniem można posypać ulubionymi ziarnami ( u mnie domownicy nie lubią więc upiekłam chleb bez dodatków ).
Domowy chleb na zakwasie
przygotować wszystkie mąki i zakwas oraz miski
Domowy chleb na zakwasie
ciasto zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut
Domowy chleb na zakwasie
po wyrośnieciu ciasto wyrobić i przełożyć do keksówek
Domowy chleb na zakwasie
upieczone chleby wystudzić na kratce ...