Sposób przygotowania:
Domowy chleb tostowy
Do misy robota wrzucić mąkę i sól. Do kubka wlać ciepłą wodę, dodać drożdże, cukier i melasę i mieszać do rozpuszczenia. Wlać do mąki z solą, dodać rozpuszczone masło. Mieszać na drugiej prędkości 2-3 minuty, następnie na trzeciej prędkości zagniatać jeszcze 3 minuty. Miskę przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce na 2godziny (postawiłam przy kaloryferze). Następnie ciasto odgazować, uformować podłużny bochenek i przełożyć do keksówki (o długości 30cm), wygładzić mokrą dłonią, przykryć formę ściereczką i odstawić do napuszenia aż po brzegi formy (przy grzejniku trwało to 30 minut).Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 40 minut. Wystudzić na kratce i pokroić na kromki. Pierwszego dnia chleb jest przepyszny na świeżo, w kolejne idealny do użycia na tosty