Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Domowy chleb tostowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Rewelacyjny i zdrowy! domowy chleb tostowy!! pyszny z opiekacza, tostera czy grilla, polecam serdecznie :)

Domowy chleb tostowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy chleb tostowy

 

 

Sposób przygotowania:

Domowy chleb tostowy
Do misy robota wrzucić mąkę i sól. Do kubka wlać ciepłą wodę, dodać drożdże, cukier i melasę i mieszać do rozpuszczenia. Wlać do mąki z solą, dodać rozpuszczone masło. Mieszać na drugiej prędkości 2-3 minuty, następnie na trzeciej prędkości zagniatać jeszcze 3 minuty. Miskę przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce na 2godziny (postawiłam przy kaloryferze). Następnie ciasto odgazować, uformować podłużny bochenek i przełożyć do keksówki (o długości 30cm), wygładzić mokrą dłonią, przykryć formę ściereczką i odstawić do napuszenia aż po brzegi formy (przy grzejniku trwało to 30 minut).Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 40 minut. Wystudzić na kratce i pokroić na kromki. Pierwszego dnia chleb jest przepyszny na świeżo, w kolejne idealny do użycia na tosty
Domowy chleb tostowy
Do misy robota wrzucić mąkę i sól. Do kubka wlać ciepłą wodę, dodać drożdże, cukier i melasę i mieszać do rozpuszczenia. Wlać do mąki z solą, dodać rozpuszczone masło.
Domowy chleb tostowy
Mieszać na drugiej prędkości 2-3 minuty, następnie na trzeciej prędkości zagniatać jeszcze 3 minuty.
Domowy chleb tostowy
Miskę przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce na 2godziny (postawiłam przy kaloryferze).
Domowy chleb tostowy
Następnie ciasto odgazować, uformować podłużny bochenek i przełożyć do keksówki (o długości 30cm), wygładzić mokrą dłonią, przykryć formę ściereczką i odstawić do napuszenia aż po brzegi formy

Tagi:

chleb pieczywo