Sposób przygotowania:
Chleb tostowy
Pokruszone drożdże, cukier i 250 ml letniego (nie ciepłego) ucieram na jednolitą masę i pozostawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na 10 minut. Mąkę (typ 405) przesiewam do dużej miski, dodaję resztę składników i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiam przez 10 minut, formuję kulę, całą miskę posypuję lekko mąką i pozostawiam ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na 50 minut. Po tym czasie formę wykładam papierem do pieczenia (można natłuścić). Ciasto ponownie zagniatam ok 3 minut, dzielę (nierówno) na dwie części i wkładam do odpowiednich foremek (jedna 32 cm druga 18). Pozostawiam do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie wykonuję podłużne, głębokie nacięcie wzdłuż formy i smaruję roztrzepanym z odrobiną wody żółtkiem. Piekę w nagrzanym do temp. 170 stopni piekarniku na funkcji termoobieg przez około 60-70 minut. Smacznego!