bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Ziołowy chleb tostowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepis sprzed 6 lat, który znalazłam na kartce z kuchennego kalendarza.

Ziołowy chleb tostowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ziołowy chleb tostowy

 

 

Sposób przygotowania:

Ziołowy chleb tostowy
Drożdże, cukier, 4 łyżki mleka połączyć i mieszać do czasu rozpuszczenia się drożdży. Roztopione masło o pokojowej wymieszać z resztą mleka, jajkami, pieprzem i dodać do drożdży. Dodać mąkę i wyrobić ciasto - najlepiej w mikserze za pomocą haka chlebowego, bo ciasto jest mocno klejące i takie ma być (nie trzeba dosypywać więcej mąki). Gotowe przykryć ściereczką i odstawić do wyrośniecia na 30 min. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść w miskerze, dodać zioła i wymieszać. Formę keksową o długości ok 30 cm wysmarować masłem, wypełnić ciastem i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 min. Powierzchnię ciasta posmarować odrobiną mleka, głęboko ponacinać nożem i oprószyć maką. Chleb piec w temperaturze 200 stopni ok 40 min na dolnym poziomie piekarnika elektrycznego. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia, po czym wyjąć na kratkę. Pyszny delikatny idealny na wiosenne śniadanie.
Ziołowy chleb tostowy
Etap 1
Ziołowy chleb tostowy
Etap 2