Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Domowy chleb tostowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Tym razem przetestowałam chleb tostowy mistrza Hamelmana. Chleb świetnie nadaje się nie tylko do zapiekania i grillowania, ale także do tostów francuskich.

Domowy chleb tostowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowy chleb tostowy

 

 

Sposób przygotowania:

Domowy chleb tostowy
W szklance ciepłej wody rozpuścić cukier i drożdże. Masło rozpuścić i wystudzić. Do misy wsypać mąkę, sól, mleko w proszku, dodać rozczyn, masło i resztę wody. Wyrobić elastyczne gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto przełożyć do foremki (15x28cm) i przykryć ściereczką. Odstawić do napuszenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec około 45 minut. Wystudzić na kratce
Domowy chleb tostowy
W szklance ciepłej wody rozpuścić cukier i drożdże. Masło rozpuścić i wystudzić.
Domowy chleb tostowy
Do misy wsypać mąkę, sól, mleko w proszku, dodać rozczyn, masło i resztę wody. Wyrobić elastyczne gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Domowy chleb tostowy
Po tym czasie ciasto przełożyć do foremki (15x28cm) i przykryć ściereczką. Odstawić do napuszenia.

Tagi:

chleb pieczywo