Sposób przygotowania:
Domowy chleb ziarnisty
Na początku mąkę wymieszać w misce z ziarnami i solą. Następnie pokruszyć drożdże, posypać cukrem i zalać 1 szklanką ciepłej, przegotowanej wody.Drożdże z wodą przykryć delikatnie nagarniając mąkę. Następnie poczekać, aż drożdże podrosną.Wtedy dolać resztę wody i dokładnie wymieszać łyżką. Gdy ciasto podrośnie włożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Wierzch chleba posmarować roztrzepanym z 1/2 łyżki wody żółtkiem i posypać makiem.
Chlebek piec 15 minut w temperaturze 250 stopni.Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec 50 minut.Po upieczeniu wyjąć z formy.Smacznego.
Chlebek piec 15 minut w temperaturze 250 stopni.Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec 50 minut.Po upieczeniu wyjąć z formy.Smacznego.