Sposób przygotowania:
Domowy chlebek na mleku
Dwie keksówki smarujemy masłem i odstawiamy. Mąkę pszenną lub specjalną do wypieków chleba przesiewamy przez sitko do dużej miski dodajemy cukier , sól i miękkie masło. Robimy ręką na środku dziurę i dodajemy pokruszone drożdże. Na drożdże dodajemy ok 2 łyżki mleka i je rozcieramy w palcach. Odstawiamy na ok 10 min. Następnie dolewamy resztę mleka i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę nakrywamy je ściereczka i odstawiamy na ok 1 godzinę i 20 min. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy dzielimy na dwie części i wkładamy do wysmarowanych masłem keksówek. Odstawiamy jeszcze na ok 40 min. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 40 min. Zimny chleb wyciągamy z formy .