WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Domowy sękacz z blachy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tradycyjne ciasto z Podlasia, pieczone na specjalnych rusztach nad ogniem, czemu zawdzięcza swoje słoje i sęki. Polecam do zrobienia w warunkach domowych.

Domowy sękacz z blachy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy sękacz z blachy

 

Sposób przygotowania:

Domowy sękacz z blachy
Masło bardzo dokładnie ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy 6 żółtek i cały czas ubijamy. Na koniec dodajemy przesiane mąki, pszenną i ziemniaczaną i odrobinę aromatu migdałowego. Białka z jaj ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do nich cukier. Pianę bardzo delikatnie, łyżką mieszamy z masą maślaną. Rozgrzewamy piekarnik do ok 200 stopni. Spód blaszki wykładamy papierem, rozsmarowujemy po niej ok 3-4 łyżki ciasta i zapiekamy na złoty kolor. Po kilku minutach wyjmujemy pierwszą warstwę, rozsmarowujemy po niej kolejną porcję ciasta i znów zapiekamy ok 5 minut. Cały proces powtarzamy do wykończenia ciasta.
Domowy sękacz z blachy
Masło dokładnie ucieramy z pudrem i żółtkami.
Domowy sękacz z blachy
Następnie dodajemy przesiane dwa rodzaje mąk.
Domowy sękacz z blachy
Ubitą mocno pianę z białek dodajemy do masy.
Domowy sękacz z blachy
Zapiekamy po ok 5 minut każdą warstwę wyłożoną na ciasto.