Sposób przygotowania:
Znakomity sękacz- tort
Oddzielić białka od żółtek 4 jajek. W grubej misce rozkręcić tłuszcz. Dodawać do niego stopniowo cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz pozostałe całe jajka. Dolać rumu. Utrzeć wszystkie składniki na puszystą masę. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wsypać proszek do pieczenia. Ubić białko na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z powstałą masą. Wyłożyć podstawę formy tortownicy około 20 cm średnicy pergaminem, rozsmarować na niej łyżkę ciasta. Trzymać go 1-2 minuty w piekarniku, aby nabrało złocistego koloru. wyjąć z piekarnika i znów rozsmarować taką samo niewielką ilość. I tak , aż do zużycia całej masy. Po upieczeniu ostrożnie oddzielić ciasto od formy. Zsunąć na duży talerz, żeby ostygło. Polewę czekoladową rozpuścić w gorącej wodzie. Posmarować sękacz i pozostawić do zastygniecia. Rozpuścić białą polewę. Wylać na talerz i wstawić do lodówki. Kiedy polewa wystygnie ostrym nożem zeskrobać masę w dość grube rureczki. Udekorować ciasto.