Sposób przygotowania:
Domowy kapuśniaczek
1. Ok 1 1/2 l wody zagotowujemy. 2. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i również kroimy w kostkę. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w cienkie talarki. 3. Kapustę szatkujemy i solimy. Odstawiamy na 15 min. żeby puściła sok. 4. Gdy woda się zagotuje wrzucamy marchewkę, cebulę i ziemniaki, wrzucamy 2 liście laurowe i ok 3 ziarenka ziela angielskiego, jak warzywa będą półmiękkie dodajemy odciśniętą kapustę. Gotujemy do miękkości. 5. Następnie do wywaru warzywnego dodajemy przecier pomidorowy wg smaku (im więcej tym kwaśniej) można dodać trochę pomidorów z puszki, a wtedy mniej przecieru (zupa będzie łagodniejsza). 6. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Można dodać łyżeczkę prawdziwego masła lub delikatną zasmażkę wg uznania. 7. Do tego koniecznie świeży chlebek z masełkiem. 8. Smacznego :)