Sposób przygotowania:
Domowy kebab.
Drożdże mieszamy z cukrem i 50ml ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut, potem dodajemy do mąki z solą, dolewamy resztę wody i wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Będzie dość luźne- takie ma być. Zwilżamy dłonie olejem i formujemy kulę z ciasta, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Stolnicę posypujemy mąką, przenosimy ciasto i formujemy 8 kulek- zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni. Kulki wałkujemy na placki- podsypując mąką i kładziemy partiami na gorącą blachę i stawiamy do nagrzanego piekarnika na 5-7 minut. Chlebki mają pozostać blade. Mięso kroimy w kostkę, dodajemy odrobinę oleju, przyprawę do gyrosa, czosnek pokrojony na plasterki. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny, potem smażymy. Cebulę obieramy i kroimy w półplastry, z papryki usuwamy gniazda nasienne i paprykę kroimy w paski. Rukolę myjemy i suszymy. Robimy sos z jogurtu, czosnku przeciśniętego przez praskę i soli ziołowej. Chlebek pita smarujemy w środku sosem, wkładamy mięso i resztę dodatków.
Netka