BranCo

BranCo

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Domowy kebab-gyros w bułce

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Domowy fast-food dla łasuchów...

Domowy kebab-gyros w bułce

Składniki:

Domowy kebab-gyros w bułce

 

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1 bułka do kebaba (ja kupuje ją w sklepie Intermarche)
  • 1 kapusta pekinka
  • 1 kapusta modra
  • 1 marchew
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 świeży ogórek
  • przyprawa kebab-gyros
  • sos czosnkowy (można samemu zrobić także)

Sposób przygotowania:

Domowy kebab-gyros w bułce
Mięso: Piersi z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę bądź cienkie paski i wkładamy do woreczka foliowego dodajemy sporą ilość przyprawy kebab-gyros i dokładnie przetaczamy tak aby przyprawa pokryła każdy kawałeczek kurczaka. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek lub olej roślinny. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy doprawione mięso i smażymy mieszając tak długo aby mięso całkowicie było dosmażone.Surówka: Kapusty szatkujemy na deskę bądź blat kuchenny, obieramy marchew i ścieramy ją na kapustę dodajemy pokrojoną w drobna kostkę cebule, pociętą w kostkę paprykę, szczyptę soli, cukru i odrobinę oliwy z oliwek. Mieszamy wszystko ,a po wymieszaniu przekładamy do miski, zakrywamy folią spożywczą i zostawiamy na ok 10min. żeby warzywa jeszcze puściły sok.Efekt końcowy. Bułkę podgrzewamy w foli aluminiowej w dobrze rozgrzanym piekarniku przez ok 3min. wyjmujemy kroimy na 4 ćwiartki i kroimy każdą z nich wzdłuż. Rozkładamy bułkę dodajemy duża ilość sosu czosnkowego na dno, następnie ciepłe mięso i surówkę oraz pokrojony w plastry (bez skóry) świeży ogórek całość można polać jeszcze sosem.SMACZNEGO!