laura100

laura100

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 287]

Domowy keks

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kolorowe ciasto Polecam na każdą okazję.

Domowy keks

Składniki:

Domowy keks

 

  • 40 dag bakalii według uznania rodzynki figi owoce kandyzowane
  • kieliszek rumu
  • 15 dag masła
  • 4 jajka
  • 20 dag cukru
  • 30 dag mąki
  • łyżka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Domowy keks
Rodzynki umyć ,osączyć i namoczyć w alkoholu. Pozostałe bakalie rozdrobnić ,opruszyć mąką i otrząsnąć na sicie z jej nadmiaru. Mąkę zachować. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wszystkie bakalie i pianę ubitą z białek delikatnie wymieszać.Formę wyłożyć papierem do pieczenia ,włożyć ciasto i piec 100 minut w tem 180 stopni.
Ciasto posypać cukrem pudrem