Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 885]

Pizza z pomidorami, pieczarkami i salami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pizza jest potrawą, do której można wykorzystać wszystko to, co mamy na zbyciu w lodówce. Salami, pieczarki i pomidory stworzyły udaną kompozycję, którą zwieńczył ser żółty.

Pizza z pomidorami, pieczarkami i salami

Składniki:

Pizza z pomidorami, pieczarkami i salami

Na ciasto:

Na sos:

Dodatki:

Sposób przygotowania:

Pizza z pomidorami, pieczarkami i salami

Przygotowanie ciasta

Pizza z pomidorami, pieczarkami i salami
Ciasto odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy letnią wodę, drożdże, sól, cukier i oliwę. Zagniatamy ciasto - ciasto jest dobrze zagniecione wtedy, gdy odstaje od dłoni lub haka robota.

Zagniecione ciasto formujemy w kulkę, przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Ciasto powinno zwielokrotnić swoją objętość.

Przygotowanie sosu

Pizza z pomidorami, pieczarkami i salami
Przygotowujemy sos pomidorowy doprawiony ziołami

Cebulę przeznaczoną do sosu kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie. Dodajemy passatę pomidorową i podgrzewamy razem ok. 10 minut.

Sos przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Blendujemy.

Przygotowanie dodatków

Pizza z pomidorami, pieczarkami i salami
Przygotowujemy dodatki do pizzy, m.in. pieczarki podsmażone z cebulą

Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Cebulę przeznaczoną na pizzę kroimy w piórka. Cebulę i pieczarki smażymy na oleju, doprawiamy solą i pieprzem.

Pomidory myjemy i kroimy w plasterki.

Ser żółty ścieramy na tarce. Jeżeli używamy mozzarelli, kroimy ją w plasterki.

Pieczenie pizzy

Pizza z pomidorami, pieczarkami i salami
Na ciasto wysmarowane sosem wykładamy dodatki

Ciasto krótko zagniatamy, rozwałkowujemy, nadając pizzy pożądany kształt. Ciasto układamy na blasze lub kamieniu do pieczenia.

Na cieście rozsmarowujemy sos, wykładamy dodatki: pieczarki z cebulą, salami, pomidory. Wierzch pizzy posypujemy serem.

Pieczemy ok. 15 minut w 250 st. C.

Tagi:

pizza danie