Sposób przygotowania:
Pizza z pomidorami, pieczarkami i salamiPrzygotowanie ciasta
Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy letnią wodę, drożdże, sól, cukier i oliwę. Zagniatamy ciasto - ciasto jest dobrze zagniecione wtedy, gdy odstaje od dłoni lub haka robota.
Zagniecione ciasto formujemy w kulkę, przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Ciasto powinno zwielokrotnić swoją objętość.
Przygotowanie sosu
Cebulę przeznaczoną do sosu kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie. Dodajemy passatę pomidorową i podgrzewamy razem ok. 10 minut.
Sos przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Blendujemy.
Przygotowanie dodatków
Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Cebulę przeznaczoną na pizzę kroimy w piórka. Cebulę i pieczarki smażymy na oleju, doprawiamy solą i pieprzem.
Pomidory myjemy i kroimy w plasterki.
Ser żółty ścieramy na tarce. Jeżeli używamy mozzarelli, kroimy ją w plasterki.
Pieczenie pizzy
Ciasto krótko zagniatamy, rozwałkowujemy, nadając pizzy pożądany kształt. Ciasto układamy na blasze lub kamieniu do pieczenia.
Na cieście rozsmarowujemy sos, wykładamy dodatki: pieczarki z cebulą, salami, pomidory. Wierzch pizzy posypujemy serem.
Pieczemy ok. 15 minut w 250 st. C.