Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Domowy pasztet wieprzowo- drobiowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo smaczny domowy pasztet wieprzowo- drobiowy.

Domowy pasztet wieprzowo- drobiowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy pasztet wieprzowo- drobiowy

 

  • 70 dkg karkówki bez kości
  • 70 dkg łopatki bez kości
  • 1 duża noga z kurczaka
  • 35 dkg wątróbki z kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 duża marchewka
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • bułka tarta
  • papryka słodka mielona

Sposób przygotowania:

Domowy pasztet wieprzowo- drobiowy
Karkówkę, łopatkę, nogę z kurczaka oraz marchewkę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Wątróbkę gotujemy około 15 minut. Wyjmujemy z wywaru i studzimy. Cebulę szklimy na odrobninie oliwy. Ugotowane mięso, wątróbkę, marchew i cebulę mielimy na maszynce do mielenia mięsa. Następnie wbijamy jajka, dodajemy przyprawy. Starannie ręką wyrabiamy masę, aby wszystkie składniki się połączyły. Przygotowaną masę wykładamy na wąską foremkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką. Wyrównujemy, wierzch oprószamy bułką oraz mieloną papryką. Pieczemy godzinę w temp. 180 stopni.
Domowy pasztet wieprzowo- drobiowy
Karkówkę, łopatkę, nogę z kurczaka oraz marchewkę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Wątróbkę gotujemy około 15 minut. Wyjmujemy z wywaru i studzimy.
Domowy pasztet wieprzowo- drobiowy
Ugotowane mięso, wątróbkę, marchew i cebulę mielimy na maszynce do mielenia mięsa.
Domowy pasztet wieprzowo- drobiowy
Następnie wbijamy jajka, dodajemy przyprawy. Starannie ręką wyrabiamy masę, aby wszystkie składniki się połączyły.
Domowy pasztet wieprzowo- drobiowy
Przygotowaną masę wykładamy na wąską foremkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką. Wyrównujemy, wierzch oprószamy bułką oraz mieloną papryką. Pieczemy godzinę w temp. 180 stopni.