zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2420]

Rosół z kaczki.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

rosół z kaczki jest całkiem inny w smaku niż z kury

Rosół z kaczki.

Składniki:

Rosół z kaczki.

 

  • 2 korpusy z kaczki ze skrzydłami
  • 3 marchewki
  • 1 kawałek pora ( około 20 cm długości )
  • 1 spora pietruszka
  • 1/4 średniego selera
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 l wody
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • maggi do smaku
  • posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Rosół z kaczki.
Korpusy dokładnie umyć, pokroić na mniejsze części i włożyć do garnka. Zalać zimną wodą i gotować około 30-40 minut na małym ogniu. W czasie gotowania zdejmować burzyny. Po tym czasie dodać obrane i umyte warzywa oraz przyprawy. Rosół gotować na maleńkim ogniu do momentu aż warzywa i korpusy będą miękkie a rosół klarowny. Gdyby był za tłusty można nadmiar tłuszczu zebrać ( ja tak zrobiłam ). W razie konieczności doprawić do smaku. Podawać w wcześniej ugotowanym makaronem kupnym lub domowym oraz pokrojoną marchewką i posiekaną natką pietruszki.

Tagi:

kaczka