Sposób przygotowania:
Domowy smaczny pasztet
Kurę wiejską z rosołu wystudzoną obrać z kości, chrząstek usunąć skórę, samo mięso wkładać do większej miski.
Dodać bułkę grahamkę dużą namoczoną w wodzie i dobrze z wody odciśniętą.
Wątróbki z kurczaka, indyka oczyścić i usmażyć na rumiano na smalcu, do usmażonej wątróbki dodać mielone mięso , cebulę pokrojoną i smażyć co jakiś czas zamieszać, wystudzone wszystko z patelni dodać do kury.
Wbić jajka, przyprawy, kucharka, tartą bułkę, wlać rosół i blenderem wszystko zmiksować na gładką masę.
Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, masę przełożyć do formy, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec z naczyniem wypełnionym wodą około 60 minut, pasztet w formie dobrze wystudzić, porcje można zamrozić.
Dodać bułkę grahamkę dużą namoczoną w wodzie i dobrze z wody odciśniętą.
Wątróbki z kurczaka, indyka oczyścić i usmażyć na rumiano na smalcu, do usmażonej wątróbki dodać mielone mięso , cebulę pokrojoną i smażyć co jakiś czas zamieszać, wystudzone wszystko z patelni dodać do kury.
Wbić jajka, przyprawy, kucharka, tartą bułkę, wlać rosół i blenderem wszystko zmiksować na gładką masę.
Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, masę przełożyć do formy, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec z naczyniem wypełnionym wodą około 60 minut, pasztet w formie dobrze wystudzić, porcje można zamrozić.