ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Domowy smaczny pasztet

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pasztet domowy jest zdrowy, smaczny bez żadnych niepotrzebnych dodatków-ulepszaczy, doskonale nadaje się do zamrożenia, po odmrożeniu jest doskonały, pasztet jest aromatyczny, nie kruszy się i dobrze się rozsmarowuje na pieczywie.

Domowy smaczny pasztet Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowy smaczny pasztet

 

  • kura wiejska z rosołu,
  • rosół 2 szklanki,
  • smalec 1/2 kostki,
  • wątróbki indyka 35 dag,
  • wątróbki kurczaka 35 dag,
  • mielone wieprzowo-drobiowe 50 dag,
  • cebula 2 sztuki,
  • włoszczyzna z rosołu,
  • przyprawa do pasztetu 1 opakowanie,
  • kucharek 1 łyżka,
  • bułka grahamka większa 1 sztuka,
  • jajka 4 sztuki "L",
  • tarta bułka 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Domowy smaczny pasztet
Kurę wiejską z rosołu wystudzoną obrać z kości, chrząstek usunąć skórę, samo mięso wkładać do większej miski.

Dodać bułkę grahamkę dużą namoczoną w wodzie i dobrze z wody odciśniętą.

Wątróbki z kurczaka, indyka oczyścić i usmażyć na rumiano na smalcu, do usmażonej wątróbki dodać mielone mięso , cebulę pokrojoną i smażyć co jakiś czas zamieszać, wystudzone wszystko z patelni dodać do kury.

Wbić jajka, przyprawy, kucharka, tartą bułkę, wlać rosół i blenderem wszystko zmiksować na gładką masę.

Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, masę przełożyć do formy, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec z naczyniem wypełnionym wodą około 60 minut, pasztet w formie dobrze wystudzić, porcje można zamrozić. 
Domowy smaczny pasztet.
Wątróbki muszą być mocno przyrumienione, jest lepszy smak pasztetu, blender dobrze zmiksuje masę.
Domowy smaczny pasztet.
Pasztet doskonale nadaje się do mrożenia.