Sposób przygotowania:
Domowy żółty ser z kminkiem
W dużym garnku zagotować mleko ,następnie dodajemy rozdrobniony ser biały i powoli ciągle mieszając aby się nam nie przypalił gotujemy do chwili aż się nam ładnie rozgotuje i znikną krupki. Trwa to około 15-20 minut. Po tym czasie cedzimy przez sitko lub gesty durszlak. Nie odsączamy zbytnio. Mleko które nam zostało odstawiamy na ok.10 min i jeszcze raz powoli cedzimy aby miękki drobny serek osiadł nam na sitku. To mleko po drugim cedzeniu nie będzie nam już potrzebne. W wysokim garnku rozpuszczamy margarynę, garnek zdejmujemy z ognia ,następnie wkładamy odcedzony ser , sól , roztrzepane jajka i energicznie mieszamy aby jajka się nam nie ścięły. Ostatnią czynnością jest dodanie sody ale musimy być czujni aby serek nam nie uciekła z garnka gdyż ser będzie bardzo burzał. A więc dodajemy sodę i energicznie mieszamy aby dokładnie ją rozmieszać. Po krótkiej chwili ser zacznie opadać i wtedy ponownie musimy go zagotować (na średnim ogniu) około 10 minut ciągle dokładnie mieszając bo lubi się przypalić. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i dodajemy kminek lub inne zioła jakie kto lubi. Ja część robię bez dodatków a część z kminkiem .Przekładam do pojemników, wykorzystuję te po margarynie. Wychodzi około 4 takie kubki po śniadaniowej. Taki ser można zamrozić nic nie traci na wartości a nie będzie nam obsychał. Ewentualne przypalenia skrapiam wodą i zasypuję sodą po pewnym czasie ładnie się wyczyści. Powodzenia
justynkam