Donaty (donuts)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Na zakończenie Karnawału proponuję Wam jeszcze amerykańskie ciacha , czyli donuty. Możemy je podawać polukrowane lub oblane polewą czekoladową. Fajnie wyglądają przyozdobione kolorową posypką cukrową.

Donaty (donuts) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Donaty (donuts)

 

 

  • Lukier:

 

  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
  • 5 łyżeczek mleka
  • kolorowa posypka

 

 

Sposób przygotowania:

Donaty (donuts)
Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy pozostałe składniki i przy pomocy miksera wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto będzie klejące. Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoja objętość wykładamy je na omączony blat, wałkujemy na prostokąt o grubości 1 cm i wykrawamy donaty. Ja użyłam specjalnej wykrawaczki, ale można też użyć szklanki i kieliszka. Wykrojone ciasta przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Donaty smażymy za złoty kolor z obydwu stron. Wyjmujemy na kratkę lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Gdy donaty stygną robimy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier, dodajemy esencję i mleko, wszystko dokładnie mieszamy.Zimne ciastka maczamy w lukrze, układamy na kratce, a gdy lukier troszkę zastygnie posypujemy posypką. 
Donaty (donuts)
Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 1 cm
Donaty (donuts)
Po wycięciu ciastek zostawiamy je aby wyrosły.
Donaty (donuts)
Donaty smazymy na złoty kolor z obydwu stron
Donaty (donuts)
Osączamy je z nadmiaru tłuszczu na krtace.