Sposób przygotowania:
Donaty w kolorach tęczy
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do białości. Wówczas dodajemy śmietanę, cynamon, szczyptę soli i mieszamy. Do masy dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 1,5cm podsypując stolnicę mąką. Za pomocą szklanki i kieliszka wycinamy okrągłe pączki. Smażymy je na wolnym ogniu na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Wyjmujemy je na papierowe ręczniki, aby obciekły z oleju. Po ostudzeniu lukrujemy je i posypujemy cukrowymi ozdobami. Lukier różowy otrzymałam ucierając sok malinowy z mlekiem i cukrem pudrem. Pozostałe lukry otrzymałam ucierając cukier puder z mlekiem i barwnikami spożywczymi. Lukier warto przygotowywać partiami. Pączki posypujemy cukrowymi ozdobami. Odstawiamy je do stężenia lukru. Smacznego ;)