Sposób przygotowania:
Donaty z lukrem i kolorową posypką
Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać. Następnie wlać ciepłe mleko, wsypać 3-4 łyżki mąki, zamieszać, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. Jajka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym ubić. Połączyć z wyrośniętym rozczynem, dodać mąkę, sól, żółtka i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone, przestudzone masło. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na pól godziny. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką deskę, rozwałkować. Dużą okrągłą foremką wyciąć krążki a małą foremką w środku krążka dziurkę. Odłożyć do wyrośnięcia. Wyrośnięte wkładać do rozgrzanego w woku oleju i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na ręczniku. Zimne polukrować i posypać posypką.