Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Donaty z lukrem i kolorową posypką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Donaty z lukrem i posypką są bardzo smaczne i sycące. Efektownie wyglądają i swoim wyglądem bardzo kuszą.

Donaty z lukrem i kolorową posypką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Donaty z lukrem i kolorową posypką

 

  • 3 szkl mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 5 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 2,5 dag drożdży
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • lukier biały
  • posypka kolorowa

 

Sposób przygotowania:

Donaty z lukrem i kolorową posypką
Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać. Następnie wlać ciepłe mleko, wsypać 3-4 łyżki mąki, zamieszać, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. Jajka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym ubić. Połączyć z wyrośniętym rozczynem, dodać mąkę, sól, żółtka i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone, przestudzone masło. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na pól godziny. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką deskę, rozwałkować. Dużą okrągłą foremką wyciąć krążki a małą foremką w środku krążka dziurkę. Odłożyć do wyrośnięcia. Wyrośnięte wkładać do rozgrzanego w woku oleju i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na ręczniku. Zimne polukrować i posypać posypką.
Donaty z lukrem i kolorową posypką
Do rozczynu dodać przygotowane składniki i wyrobić ciasto
Donaty z lukrem i kolorową posypką
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać krążki
Donaty z lukrem i kolorową posypką
Na rozgrzanym oleju smażyć na złoty kolor
Donaty z lukrem i kolorową posypką
Usmażone osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku

Tagi:

jajko jajka