Sposób przygotowania:
Donut cake, tort pączkowy z czekoladową trufląETAP 1:
Zrobienie tortu zacznij od przygotowania pączków. Z podanej ilości składników otrzymasz około 40 pączuszków, mi zostało kilka, dzięki temu wykorzystałam je do dekoracji.
Składniki sypkie umieść w dużej misce, dodaj składniki płynne i za pomocą miksera z końcówkami do wyrabiania ciasta wymieszaj do połączenia składników.
Na końcu dodaj roztopione masło i zmiksuj dokładnie ciasto jeszcze raz. Gotowe ciasto uformuj w kulę, oprósz mąką, umieść w misce pod przykryciem i odstaw w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość, czyli około godziny.
Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość około 1cm. Za pomocą małej szklaneczki wykrawaj pączuszki, dziurkę zrób grubą słomką.
Układaj pączuszki na podsypanej mąką blaszce i poczekaj aż podwoją objętość. Po tym czasie smaż je na głębokim oleju na złoto z obu stron.
Gotowe pączki układaj na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przygotuj krem: śmietankę i czekolady umieść w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu. Mieszaj trzepaczką do połączenia składników. Gotową masę wystudź, a następnie schładzaj w lodówce przez co najmniej godzinę.
Schłodzoną masę czekoladową ubij na sztywno mikserem, dodaj serek mascarpone i opcjonalnie cukier puder, dokładnie zmiksuj. Przygotuj paterę lub talerz. Układaj warstwami pączuszki, na jedną warstwę weszło mi 7 pączków. Każdą partię pączków przełóż czekoladowym kremem. Krem podziel na 5 części, tak aby wierzch tort też był nim posmarowany.
Przygotuj polewę: masło, śmietankę oraz czekoladę podgrzej w rondelku i mieszaj aż składniki się połączą. Polewę wystudź, pączki do dekoracji ( u mnie 3 sztuki) zamocz w polewie, delikatnie strzepnij nadmiar polewy, wierzch pączków udekoruj posypką.
Zimną polewą oblej wierzch tortu. Tort wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Przed podaniem wierzch udekoruj pączuszkami z posypką.
zbysiowa
marietta