Przyjaciółka

Przyjaciółka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Ciasto czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dodatek gorzkiej czekolady i śliwek węgierek sprawia, że to ciasto jest wilgotne i ma niepowtarzalny smak. Poza sezonem możesz wykorzystać śliwki mrożone.

Ciasto czekoladowe

Składniki:

Ciasto czekoladowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe
1. W garnku roztop połamaną czekoladę z masłem, mlekiem, cukrem i kakao. Wszystkie składniki powinny się połączyć. Odstaw do przestygnięcia.

2. Następnie wbij jajko, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksuj na najwyższych obrotach do połączenia się składników.

3. Śliwki przekrój na połówki, usuń pestki.

4. Formę keksową o wymiarach 23 x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej gotową masą. Na wierzchu poukładaj śliwki. Piecz w temp. 180 st.C przez mniej więcej 50 minut. Po ostudzeniu ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić gotową polewą czekoladową.

Tagi:

babka ciasto