Sposób przygotowania:
Bezglutenowe ciasto ryżowo-jabłkoweGotowanie ryżu
Ryż gotujemy w mleku ok. 10-15 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Ugotowany ryż odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie ciasta

Miksujemy żółtka z cukrem do uzyskania puszystej, jednolitej masy. Dodajemy ser ricotta, szczyptę cynamonu i ugotowany ryż. Całość dokładnie mieszamy.
Na koniec do ciasta dodajemy ubite na sztywno białka. Ciasto delikatnie mieszamy.
Przygotowanie ciasta do pieczenia

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni.
Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem.
Do formy wykładamy połowę porcji ciasta, na którą układamy cienkie plasterki 2 jabłek.
Jabłka przykrywamy drugą porcją ciasta. Na wierzch układamy cienkie plasterki 1 jabłka, oraz płatki migdałów. Ciasto oprószamy cynamonem i cukrem trzcinowym.
Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut.