Sposób przygotowania:
Dorada w pomarańczach
Doradę oczyścić, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem i kurkumą, do brzucha włożyć cząber i polać olejem sezamowym. Odstawić. W tym czasie sparzyć pomarańcze i zetrzeć skórkę z połowy jednej pomarańczy, obrać. Z jednej wycisnąć sok i tym sokiem polać zamarynowane ryby. Odstawić na około 2 godz. do lodówki. Z drugiej pomarańczy wyciąć cząstki.
Szparagi umyć, obrać, związać nitką i ugotować w osolonej wodzie pod przykryciem do miękkości. Góra szparagów musi wystawać z wody. Na patelni rozgrzać olej, smażyć ryby na dużym ogniu z obu stron po około 1 min. Do podpieczonej ryby dolać sok, dodać cząstki pomarańczy, szparagi i startą skórkę, przykryć pokrywką i zostawić na małym ogniu na 5 minut.
Wyłożyć na talerz ryby ze szparagami. Do sosu na patelni dodać masło, sól, pieprz do smaku, podgrzewać mieszając aby sos dobrze połączył się z masłem. Gotowym sosem polać doradę i szparagi. podawać z ryżem.
Szparagi umyć, obrać, związać nitką i ugotować w osolonej wodzie pod przykryciem do miękkości. Góra szparagów musi wystawać z wody. Na patelni rozgrzać olej, smażyć ryby na dużym ogniu z obu stron po około 1 min. Do podpieczonej ryby dolać sok, dodać cząstki pomarańczy, szparagi i startą skórkę, przykryć pokrywką i zostawić na małym ogniu na 5 minut.
Wyłożyć na talerz ryby ze szparagami. Do sosu na patelni dodać masło, sól, pieprz do smaku, podgrzewać mieszając aby sos dobrze połączył się z masłem. Gotowym sosem polać doradę i szparagi. podawać z ryżem.
kołczu
jaNina
sola byłaby też smaczna w tej wersji... a nawet zwykły pstrąg :)