Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Dorada w soli (Hiszpania)

         
ocena: 3/5 głosów: 5

Rybę umyć i natrzeć od środka sokiem z cytryny. Czosnek obrać , pokroić na

Dorada w soli (Hiszpania)

Składniki:

Dorada w soli (Hiszpania)

 

Sposób przygotowania:

Dorada w soli (Hiszpania)
Rybę umyć i natrzeć od środka sokiem z cytryny. Czosnek obrać , pokroić na połówki i razem z gałązką tymianku włożyć do wnętrza ryby. Formę żaroodporną  wysypać warstwą soli na grubość palca. Ułożyć rybę i przykryć kolejną warstwą soli (aż do całkowitego przykrycia). Lekko docisnąć. Następnie spryskać wodą, formę nakryć folią aluminiową. Rybę piec ok 45 minut w temp 250 st. Zapach ryb z rąk lub deski do krojenia można usunąć osoloną wodą z octem lub sokiem cytrynowym.